Wednesday, June 12, 2013

Kalau mak masih ada...

Kalaulah mak masih ada

Kalaulah arwah mak masih ada...

Ingin sekali ku berbual dengannya...

Mak, anakmu sudah diterima masuk maktab..

Mak, setahun setengah belajar, sangat-sangat tertekan..

Mak, hidup berjauhan, sangat tidak menyenangkan..

Mak, setahun setengah sudah berlalu..

Mak, kini 4 tahun lagi anakmu belajar..

Mak, 4 tahun ini amat menekankan hidup anakmu..

Mak, tahun ni tahun terakhir anakmu belajar,

Mak, kitorang semua adik beradik, ade kat majlis konvokesyen...

Mak....

Impian mak dah tercapai...

....

Rezeki 5 tahun setengah di IPGKBL

Alhamdulillah, Syukur ke Hadrat Ilahi..

Setelah berhempas pulas sehabis tenaga dan motivasi diri menuntut ilmu di Institut Pendidikan Guru Kampus Batu Lintang selama lima tahun setengah, akhirnya, saya graduate juga....

Dalam tempoh itu, bukan sedikit pahit manis yang dirasai...
Manisnya, apabila dapat peluang untuk menunaikan impian allahyarhamah bonda tercinta dan juga allahyarham ayahanda..
Manisnya, apabila dapat peluang mengenali seorang sahabat yang sebenar-benar sahabat. Susah senang sakit sihat sentiasa berada disisi..
Manisnya, apabila dapat menjejakkan kaki ke negeri orang yang tidak pernah dijejaki...
Manisnya, apabila berpeluang menuntut ilmu dengan pendidik yang amat berdedikasi dan penyanyang..
Manisnya, apabila berpeluang menimba ilmu menguruskan gedung ilmu. Segala ilmu ada disimpan disana (Pusat Sumber).

Kalau nak diceritakan manisnya lima tahun setengah, memang tidak cukup masa beberapa jam.. Kerana ianya kenangan manis selama bertahun-tahun...

Lumrah hidup di dunia ini, ada yang manis, ada yang pahit...

Pahitnya, apabila tidak makan (makanan asasi) beberapa hari dek kerana wang saku yang sudah tiada...
Pahitnya, apabila ayahanda tercinta pergi jauh tatkala Final Year Exam menjelang tiba..
Pahitnya, apabila difitnah beberapa manusia durjana...
Pahitnya apabila sahabat baik selama beberapa tahun, menikam diri ini dari belakang..
Pahitnya, apabila terpaksa berpisah dengan pensyarah-pensyarah tersayang...

Sepahit-pahit kenangan itu, biarlah ia berlalu pergi.. Hilang dari ingatan ini..

Bak kata perumpaan, berakit-rakit dahulu, berenang-renang ketepian, bersakit-sakit dahulu, bersenang-senang kemudian.

Alhamdulillah.. Syukur ke Hadrat Illahi, berkat kesabaran dan ketabahan, kini, Allah telah memakbulkan impian kedua orang tuaku untuk melihatku menjadi seorang guru. Hakikatnya, kedua-duanya tidak sempat melihatku berjaya.

Sebelum ini, keluarga tidak berkesempatan untuk menjejakkan kaki ke negeri orang, Alhamdulillah, rezeki Allah kurniakan, dapat juga bawa keluarga bercuti ke negeri orang.


Alhamdulillah... Alhamdulillah.. Alhamdulillah... 

Tuesday, June 11, 2013

Setahun sudah ku tinggalkan...

Assalamualaikum... 
Salam 1 Malaysia... 

Setelah setahun tidak mengemaskini blog ini..
Akhirnya tahun ini, 2012 ada kerajinan sikit nak "update"
hehehehe ^_____^

Will update new post soon.. OK??


Sebagai permulaan, ini la gambar terbaru... Hehehe...

Thursday, October 20, 2011

Anak Pak Man Kembali Menge-post..

Assalamualaikummm....

YEah... Dah berapa bulan dah x update blog..

Dah penuh sarang labah-labah kat blog ni.... Ish.. Ish... Ish..

Xpe-xpe.. Lepas ni rajin kot nak update.. haha.. Kot nye lar..... hehe

Bukan apa, terlampau sibuk sangat sampai tak sempat nak mengemaskini blog-blog yang ada ni...

Kemas kini pun ala kadar jer..

Ni entry just nak bgtau I'm Back!!

^_^ v

Thursday, June 23, 2011




Hari Bapa


Hari Bapa merupakan suatu hari cuti sekular yang bermula pada awal abad ke-12 untuk kaum lelaki menyambut kebapaan, dan untuk memberi penghormatan dan peringatan terhadap para bapa. Hari Bapa disambut pada tarikh yang berlainan di seluruh dunia dan selalu menglibatkan pemberian hadiah kepada para bapa dan kegiatan kekeluargaan.


Wednesday, May 25, 2011

1 Murid 1 Sukan

Pada 17 Mac 2010, Y.A.B. Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia telah mengumumkan dasar 1M 1S bagi menggalakkan penyertaan murid dalam aktiviti sukan sepanjang tahun persekolahan mereka. Bagi mencapai hasrat tersebut, KPM mengambil inisiatif berikut:

· Sekolah membuat perancangan aktiviti sukan secara berterusan;
· Aktiviti sukan diperluaskan kepada semua murid;
· Pada hari mata pelajaran Pendidikan Jasmani diadakan, murid berkenaan boleh memakai pakaian sukan sepanjang hari;
· Menjalinkan kerjasama perkongsian kemudahan sukan dengan Pihak Berkuasa Tempatan dan lain-lain agensi kerajaan;
· Meningkatkan peruntukan bantuan murid untuk aktiviti sukan.

Sebuah Jawatankuasa Ad-hoc Pembangunan Sukan Sekolah yang dipengerusikan oleh Y.A.B. Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia telah ditubuhkan bagi merancang dan memantau dasar serta pelaksanaan 1M 1S.

Larian Serentak 1M 1S 1Malaysia Seluruh Negara


Kementerian Pelajaran akan menganjurkan Majlis Pelancaran Dasar 1Murid 1Sukan (1M 1S) pada 02 Julai 2011 bertempat di Stadium Perak, Ipoh, Perak pada 7.45 pagi. Aktiviti utama pelancaran tersebut adalah Larian Serentak 1M 1S 1Malaysia seluruh negara. KPM berharap larian tersebut dapat dicatatkan dalam Malaysia Book of Records dalam kategori The Largest Participation of School Students in a Run.

Majlis ini akan sempurnakan oleh Y.A.B. Tan Sri Haji Dato’Haji Muhyiddin Bin Haji Mohd. Yassin, Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran Malaysia.
Sehubungan dengan itu, selaras dengan konsep larian serentak , semua JPN / PPD / Sekolah / IPGM / Matrikulasi dikehendaki terlibat dalam Pelancaran Dasar 1M 1S dengan menganjurkan dan melaksanakan larian serentak1M 1S pada hari dan waktu yang sama anjuran masing-masing.